Utbilda sig för att rädda liv

Den som får syn på en person som ligger medvetslös på marken kommer nog få en chock och försöka rädda den personen. Men hur räddar man en person om inte vet vad man ska göra? Det blir ett stort problem för att man måste göra på ett visst sätt när man räddar en person.

Det viktigaste organet man har i kroppen är hjärtat. Utan ett pumpande hjärta stannar kroppen och man dör. När man ska försöka livrädda någon måste man därför se till att hjärtat kommer igång så fort som möjligt, eftersom det är mer eller mindre avgörande för ens livsituation. Ska man därför kunna livrädda någon måste man ha viss kunskap som man måste utbilda sig i. Men den grund för all livräddning är som följer:

  1. Larma alltid 112 om personen inte har några tydliga livstecken.
  2. Försök få liv i personen med att skaka personen och ställa kontrollfrågor som ”hur mår du?” och ”är du vaken?”
  3. Om personen fortfarande inte visar livstecken ska man kontrollera andningen.
    • Lyft hakan och böj huvudet bakåt och kontrollera om bröstkorgen höjer sig.
    • Lyssna om man kan höra andning och känna luftströmmar mot sin egen kind.

Oavsett om personen andas eller ej ska man ringa 112 på hjälp. Om personen andas onormalt eller har ingen andning alls gäller det att starta hjärt- och lungräddning. I detta läge gäller dock att man vet hur man ska göra sådan räddning och det gör man enklast genom att gå en utbildning i hjärt-lungräddning. Befinner man sig på en allmän plats med massor av människor kan man alltid ropa på hjälp om man inte vet vad man ska göra. Det finns alltid snälla medmänniskor som kan hjälpa till.