Svett, ett tecken på hjärtproblem?

Är svett ett tecken på hjärtproblem? Ja och nej. Överdriven svettning är snarare tecken på annat problem såsom hyperhidros exempelvis, men kallsvettningar kan däremot vara ett tecken – och kvinnor som drabbas av hjärtinfarkter har inte samma tecken som män har på att det är detta som sker.

Svett är inte något som de flesta av oss kopplar till hjärtproblem, snarare är överdrivna svettningar tecken på exempelvis hyperhidros, men visst är svett ett tecken på hjärtinfarkt också. Men det är inte samma sorts svett som vid hyperhidros där man har överdrivna svettningar som kan behandlas med Botoxinjektioner, utan svetten vid infarkt är mer en typ av kallsvettningar som kommer plötsligt. Och vad som är mer skrämmande än att en kallsvettning kan vara tecken på hjärtinfarkt är att de flesta kvinnor inte känner till tecknen på en infarkt även om de är mitt i den. Det är nämligen olika för kvinnor och män

”Bröstsmärtor, trötthet, andfåddhet är de typiska symtomen på hjärtattack. Inte lika många har koll på att en hjärtattack kan visa sig via kallsvett, magont, ryggont, ont i halsen, käkarna eller illamående. Onormal andning, kallsvett och att man även lider av diabetes är verkligen tecken att ta på allvar.” – läs mer här.

Då ska du söka vård

Det finns all anledning att kontakta akutvården vid en hjärtinfarkt, och om du upplever symptom på infarkt är det bara att ringa 112 på en gång. Enligt Vårdguiden kan det även vara skär att ringa om du känner krampartad eller tryckande känsla över bröstet, får en långvarade diffus eller obehaglig känsla i bröstet utan att det finns en naturlig förklaring och om du får ont i bröstet samtidigt som du känner dig andfådd och blir kallsvettig. Ytterligare anledning som Vårdguiden skriver är om du får så pass ont i bröstet att du svimmar så bör du kontakta läkare.