Svenskarna köper kosttillskott

Att äta kosttillskott blir allt vanligare och vi köper mer sådana här egenvårdsprodukter än någonsin. Många kosttillskott innehåller bra vitaminer och mineraler som är nödvändiga för alla och som en del inte får i sig i sin vanliga kost.

41026-a-spoonful-of-tablets

Förra året köpte svenskarna egenvårdsprodukter för miljarder och kosttillskott var det som toppade listorna, rapporterar Dagens Nyheter. Siffror från branschorganisationen Svensk egenvård visar att försäljningen i fjol låg på hela fem miljarder, vilket innebar en ökning med en miljard på fem år. Varför allt fler väljer att köpa kosttillskott tror experterna beror på det finns en hälsotrend i samhället.

Bra med D-vitamin

De kosttillskott som ökar mest är de som tas i samband med träning, typ proteinpulver. Men det är även fler som köper kosttillskott som ska stärka kroppen på olika sätt. Ett exempel på ett kosttillskott som fått mycket uppmärksamhet de senaste åren är Vitaepro, som man kan köpa på www.vitaepro.se. Det här kosttillskottet innehåller en mängd bra vitaminer och mineraler. Bland annat innehåller det D-vitamin, som det har visat sig att många svenskar har brist på och som kan leda till sjukdomar.

”Låga D-vitaminnivåer utgör en förbisedd och allvarlig riskfaktor för en lång rad kroniska sjukdomar.” Läs mer.

Alla behöver dem inte

Men den som tror att kosttillskott kan lösa alla kroppsliga problem som man har, bör tänka om. I många fall är det faktiskt onödigt att äta kosttillskott och många får i sig de vitaminer och mineraler som de behöver i sin kost, skriver Göteborgs-Posten. För personer som inte äter alla sorters livsmedel eller har någon sjukdom, kan dock kosttillskott vara nödvändiga och fungera oerhört bra.