Myter om hälsa

I dag punkterar vi hälsomyter, som florerar oftast och ständigt i vårt samhälle, trots att vi på ett väldigt enkelt och snabbt sätt kan upplysa oss själva om sanningen, bland annat genom att läsa på eller kanske fråga en lärd i ämnet.

I Expressen kan vi läsa om hur det finns en massa myter om både hälsa och träning som vi ofta tror helt och fullt på. Några av dessa listar vi nedan i en punktlista:

  • En smal person är hälsosam. Nej, bara för att en person är smal behöver denna inte vara hälsosam, den kan vara stillasittande och storrökare samt äta näringsfattig mat.
  • Du ska dricka åtta glas vatten om dagen. Nej det är helt olika hur mycket vatten en behöver.
  • Frukost är dagens viktigaste mål. Nej det är också individuellt, gillar man inte att äta på morgonen ska man inte tvinga i sig.
  • Konditionsträning bränner mer fett än styrketräning. Nej det är faktiskt tvärtom.
  • Detox renar din kropp från gifter. Nej levern och njurarna renar din kropp inte juice.
  • C-vitamin botar förkylningen. Nej, inte på något sätt alls. Däremot kan det förebygga förkylningar, liksom att tvätta sina händer.

Brist på A-vitamin?

Däremot kan rätt kost vara bra för en massa andra saker, även denna inte kan bota sjukdomar hur som helst. I en artikel i Aftonbladet kan vi läsa om hur en väl sammansatt kost är viktigt ur flera hälsoaspekter, ögonen är bland annat beroende av att få i sig tillräckligt med A-vitamin, vilken har en viktig funktion för hud och slemhinnor. A-vitamin finna ibland annat tillagade grönsaker, ägg, fisk och mjölk. Kosttillskott kan även det ätas, men det är med försiktig när man redan äter allsidigt, för stora tillskott av A-vitamin kan exempelvis vara skadligt. Ögon kan även må bra att av se bra igen, något som man kan korPar på spa2rigera. Här kan du titta efter och fråga dig: fungerar ögonlaser för dig?

Om hälsa för övrigt definieras så som individens upplevelse av välbefinnande, som det skrivs om här, kan det vara bra att känna efter vad som känns bra för en själv och sin kropp och inte lyssna allt för mycket på populärvetenskapliga rön och myter kring kost och hälsa.