Mat som är bra för hjärtat

Risken att drabbas av hjärt-och kärlsjukdomar har visat sig kunna minskas av att äta viss mat. Vegetarisk diet och GI-mat är exempel på kost som kan vara bra för hjärtat och kärlen. Fosfor, kalcium, socker och LCHF-mat har dock visat sig vara det motsatta.

2167294-band-aid-covering-heart

Den som vill minska sin risk att drabbas av hjärtsjukdomar bör satsa på en vegetarisk diet, visar ny forskning som Dagens Nyheter rapporterar om. De som genomfört forskningen tror att vegetarianer löper mindre risk att drabbas av hjärtsjukdomar för att de får i sig mindre mängder mättat fett än de som äter kött och fisk. Vegetarianerna i studien hade en hälsosammare vikt, lägre blodtryck och lägre nivåer av ”dåligt” kolesterol. Men att äta vegetariskt innebär inte automatiskt att man får ett friskt hjärta. Många vegetariska rätter innehåller en hel del salt och mättat fett.

GI-mat bra för hjärtat

De senaste åren har det även rapporterats, bland annat på SvD, om att den som vill undvika hjärt- och kärlsjukdomar bör satsa på en kost enligt GI-metoden. Forskning har visat att GI-mat är minst lika bra som fibrer och fullkorn för att minska risken för hjärtsjukdomar, speciellt hos kvinnor. Studien understryker att det är viktigt att man äter bra kolhydrater. Den som vill ha ett lätt sätt att äta GI-mat på, kan beställa GI Boxens matkasse.

Mat att undvika

Vi vet alltså att det är bra för hjärtat och kärlen att äta vegetarisk mat och GI-mat. Men det finns en del kost som man bör undvika för att minska risken att drabbas av dessa typer av sjukdomar.

  • I synnerhet för kvinnor ökar risken att dö i förtid av hjärt-kärlsjukdom när man får i sig över 600 milligram kalcium per dag, vilket är rekommenderat kalciumintag.
  • Ämnet ger en fördubblad risk att dö i förtid, av bland annat dessa sjukdomar. Fosfor finns som tillsats i många maträtter. Till exempel i kyckling, skinka och korv.
  • Många forskare hävdar att socker är farligare för hjärtat än vad fett är.
  • LCHF-mat. Kritiker till dieten säger att mat med väldigt hög fetthalt har förödande effekter på hjärtat och kärlen. Läs mer.