Hög luftfuktighet gör dig sjuk

Rekordvärme och hög luftfuktighet gör att du riskerar att bli sjuk, och har du redan hjärt- och kärlproblem är du verkligen i riskzonen. Så vad ska man göra för att undvika att insjukna denna rekordvarma sommar? Det finns en del enkla knep att ta till för att förhindra att luftfuktigheten gör dig sjuk.

”Värmen anses särskilt farlig för personer med hjärt- och kärlsjukdomar, lungsjukdomar, diabetes eller de som äter mediciner som påverkar förmågan att svettas. Extrem luftfuktighet kan göra det ännu svårare för kroppen att reglera den höga värmen.” läs mer.

Högluftfuktighet gör att vi mår sämre, det är sedan länge bevisat, men hur ska man göra för att sänka luftfuktigheten i denna rekordvärme? Det finns ett enkelts sätt, och det är att skaffa en avfuktare Arctus Nordic. En sådan sänker luftfuktigheten inomhus och gör att du snabbt känner dig bättre, när du är inomhus. Som mest farlig är värmen och fukten för den som är mycket ung eller gammal och för den som lidar av hjärt- och kärlproblem. Så hur ska man då veta om man påverkas negativt av värmen och fukten? Hos Vårdguiden står att läsa om olika symptom att hålla uppsikt över och vad som nämns är bland annat att man slutar svetta, känner illamående, yrsel, att hyn blir flammig eller irriterad och att ens puls går upp. Värmeslag märks även på kroppens temperatur, så om du tar tempen och har 40 grader eller mer kan det vara en god idé att ringa till Vårdguidens upplysningscentral för att rådgöra om ditt nästa steg, sjukhus eller hemmabehandling.

Vill du veta mer om hur vädret kan påverka vårt mående? Då är ett tips att läsa denna artikel hos nsd.se där man skriver om hur bland annat åska, lågtryck och blåst påverkar oss rent fysiskt.