Gastric bypass räddar liv

Vägen mot en viktminskning är för de allra flesta människor lång och fylld med uppförsbackar. Tårar, motgångar och tvivel står som skrämmande stötestenar på sträckan och många ger upp. En del människor har det lättare än andra att lyckas vända sin livsstil, medan andra – av varierande skäl – inte lyckas komma någonvart. För de människorna, som i övrigt anses friska, kan en gastric bypass göra enorm skillnad.

Gastric bypass är en överviktoperation där kirurgen skapar ett slags magsäcksficka på 20-30 ml. Fickan kopplas sedan till tunntarmen och fungerar sedan som patientens nya magsäck. Den gamla magsäcken kan ligga kvar och kommer inte att ta skada. Effekten av operationen är att den opererade inte längre har så mycket plats i magsäcken. Det medför att mättnadskänslorna kommer tidigare och patienten kan då få hjälp att dra ner på sitt ätande.

När man har genomgått en gastric bypass kommer man också behöva ändra sina kostvanor. En operation gör att man skriver ett livslångt kontrakt och att man ser till att äta kosttillskott dagligen. En patient måste därför finna motivation och känna till vilka förpliktelser man skriver upp sig på.

När inget funkar

Forskningsstudier på forskningsstudier levererar alla samma resultat. Fetma ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Och även om vi vet så mycket, verkar trenden tyvärr gå åt förbluffande fel riktning. Bara på Gotland lider över hälften av människorna av övervikt och fetma, skriver helagotland.se.

Det finns många exempel på människor som har gått ner i vikt tack vare en överviktoperation. Därför ska man inte underskatta effekten av en gastric bypass, även om man i första hand ska se över ens möjligheter att helt enkelt träna och ändra sina kostvanor för viktnedgång. För de som inte klarar av det, och har försökt under längre tid, är operationen att rekommendera.

Cathrine, 52, genomgick en gastric bypass som förändrade hennes liv. Efter åratal av dömande blickar och verbala gliringar gjorde hon ett ärligt försök att gå ner i vikt. Efter motgångar när hon nästan hade nått sitt mål kände hon sig misslyckad och tvivlade på sig själv. Hon fann sig själv åter med chipsen och läsken i soffan och gick stadigt upp i vikt igen. Hon mådde otroligt dåligt och upplevde inte att hon fick stöd. Efter mycket grubblerier tackade hon ja till en gastric bypassoperation, och gick ner 65 kilo. Läs hela artikeln i expressen.se

Gastric bypass inte bara för viktnedgång

Det har förekommit gastric bypass på patienter där inte övervikten är den största hälsofaran. Istället har den sett till att rädda livet på många som har en aggressiv magcancerform i generna. Läs om Jemma, som tack vare operationen fick behålla sitt liv. Jemma hade 80% risk att inte klara av cancern, som redan tagit med sig minst 12 av hennes släktingar i döden. Efter operationen har hon långsamt och stegvis börjat träna kondition och styrka. En fantastisk och gripande historia.