Försiktigt med vatten

Det är många som glömmer bort vikten av rent vatten. Många tar vatten för givet, och kan inte föreställa sig vilken tur vi i Sverige har som har rent vatten i kranen. Vi ska tacka företag som http://www.radonettairgap.se/ vilka tar fram återströmningsskydd som förhindrar att förorenat vatten kommer i kontakt med dricksvatten. För om vi inte hade haft företag som renade vårt vatten hade vi inte mått bra. Självklart kan det hända att man ändå får i sig dåligt vatten, och då blir sjuk. På sommaren, när man är ute och badar kan man till exempel drabbas av dåligt vatten – och bli sjuk. Ett besök på stranden kan verkligen få otrevliga följder. Det lurar nämligen ibland både bakterier och annat som kan göra oss sjuk, och det är väldigt svårt att skydda sig mot. I sverige har vi främst ofarliga badplatser, men tyvärr förekommer föroreningar. Det man gör för att kolla om vattnet är säkert eller inte är att ta vattenprover. Så här säger Anneli Carlander som är mikrobiolog på Smittskyddsinstitutet:

– Förra säsongen klassades 164 prov som otjänliga, med förhöjda halter av tarmbakterier i vattnet, och förhöjda halter i vattnet indikerar att en förorening har skett och att det då kan förekomma sjukdomsframkallande mikroorganismer i vattnet.

Men vattenprover skyddar inte mot allt. Miljöbakterier och Cerkarier (inälvsmask som finns i sötvattenssnäckor som kan ge simkläda) är svårupptäckta. Bakterierna finns främst i bräckt batten, och när det är över 20 grader i vattnet uppstår höga halter. De vanligaste man drabbas av är öroninflammation, men om man badar med öppna sår kan det leda till blodförgiftning.  Det är svårt att veta hur man ska vara säker på badstranden. Men samtidigt kan man ju inte heller gå omkring och vara rädd.