Att leva med hjärtfel

Varje år föds flera barn med hjärtfel – någonting som inte alltid är lätt att upptäcka. För att hitta hjärtfel (specifikt hjärtfel som kan leda till hjärtstillestånd)använder man främst EKG men det räcker inte alltid. Man behöver oftast även göra ultraljudsundersökning av hjärtat och även kanske provocera hjärtat med elektroder. Det är även otroligt viktigt att se till tidigare episoder och och familjehistorien, ifall det finns någon anhörig som haft tidigare symptom (Källa, Anders Jonzon – barnkardiolog vid Akademiska sjukhuset i Uppsala och Astrid Lindgrens barnsjukhus till Svenska Dagbladets Näringsliv).

Detta är någonting som är mycket viktigt för både familj och övriga läkare att vara medvetna om. Man kan inte bara nöja sig med EKG utan måste även se till alla punkter  vi lyfte i tidigare stycke. Dessutom är det viktigt att kirurgiska instrument från ledande tillverkare tillhands ifall operation skulle behövas, och där är det sjukhuset uppgift att se till så det finns tillräckligt med sjukvårdsprodukter och utrustning.

Det går dock även att leva med hjärtfel. En av de många barn som gör det är Annie, som man rapporterar om i en artikel här. När Annie föddes för 12 år sedan var det ingen som trodde hon skulle överleva. Hon hade nämligen sjukdomen isomeris och innebar att hon bland annat saknade vänster sida av hjärta. I och med hjärtfelet är Annie mycket känslig och behöver hjälp från sin familj för att klara sig. Hon kan inte äta ordentligt och måste därför soundmatas hon för att komplettera med näring, hon måste även äta mycket mediciner samt undvika värme, kyla, blåst eller regn. Det är så klart mycket jobbigt – men hon lever och det är det viktiga. Dessutom har Annie vänner som förstår, även om de kanske inte riktigt vågade lita på att hon mådde bra i början. Annie förklarar:

– I början blev de livrädda om jag sprang lite, säger Annie. “Sluta spring” sa de men jag får springa när jag kan.

Att Annie kan leva som hon gör är tack vare sjukvården. Det är en solskens historia, och förhoppningsvis fortsätter forskningen att gå framåt så att fler kan räddas från hjärtsjukdomar.

http://www.dreamstime.com/-image17018962